Alzheimer Nederland, afdeling West-Friesland

Onze (ervarings)deskundige vrijwilligers geven voorlichting en informatie aan mensen met dementie en hun naasten over allerlei aspecten van de ziekte. Dat doen we op verschillende manieren in persoonlijk contact met mensen met dementie en hun naasten. Op deze manier ondersteunen wij hen om beter geïnformeerd te zijn en daardoor wat beter om te kunnen gaan met dementie.

Aanbod ondersteuning

Lotgenotengroep

Locaties: Hoorn, Obdam, Stede Broec en Oosterblokker

De zorg voor iemand met dementie is zwaar. Wie weet dat beter dan een partner of mantelzorger van iemand met dementie. Partners en/of mantelzorgers van iemand met dementie kunnen elkaar daarom goed steunen en stimuleren, je staat er dan niet alleen voor! Afdeling West-Friesland van Alzheimer Nederland organiseert daarom voor hen speciale lotgenotengroepen. Tijdens maandelijkse bijeenkomsten van 2 uur, begeleid door twee gespreksleiders, vertellen lotgenoten elkaar over hun zorgen, spanningen, angsten en twijfels, maar ook over leuke dingen die voorbij kwamen. Zo lukt het om de zorg langer vol te houden! Lotgenoten begrijpen elkaar met een half woord; iets wat mensen om hen heen vaak niet lukt.

U moet zich wel van te voren aanmelden en kunt contact opnemen met de coördinator van de Lotgenotengroepen:

Johanna van Reenen
E-mail: j.reenenvan@alzheimervrijwilligers.nl

Locaties:

 • In Hoorn
  – vindt de ene lotgenotengroep elke 1e woensdagochtend van de maand plaats bij Geriant, Lepelaar 4, 1628 CZ in Hoorn.
  vindt de andere lotgenotengroep elke 2e maandagochtend van de maand plaats bij Geriant, Lepelaar 4, 1628 CZ in Hoorn.
 • In Obdam vindt de lotgenotengroep elke 1e maandagochtend van de maand plaats in dorpshuis De Brink, Dorpsstraat 155, 1713 HE in Obdam.
 • In Stede Broec vindt de lotgenotengroep elke 2e dinsdagochtend van de maand plaats in Het Postkantoor, Hoofdstraat 17 in Bovenkarspel
 • In Oosterblokker vindt de lotgenotengroep elke 2e dinsdagochtend van de maand plaats in cultureel centrum Pancratius Oosterblokker 98, 1696 BK in Oosterblokker.

Ga naar de website voor meer informatie

Alzheimer Café

Locaties: Hoorn, Enkhuizen en Wervershoof/Medemblik/Opmeer

Afdeling West-Friesland van Alzheimer Nederland organiseert verschillende Alzheimer Cafés. Hier komen mensen met dementie, hun naasten, hulpverleners en belangstellenden maandelijks bijeen rond een bepaald thema over dementie. Tijdens de informele bijeenkomsten krijgen de bezoekers informatie over dementie en kunnen zij ideeën en ervaringen uitwisselen. De bijeenkomst duurt ongeveer anderhalf uur, wordt begeleid door een gespreksleider en begint met een lezing of interview met mensen met ervaring of kennis over het thema. Daarna kunnen bezoekers ervaringen, tips en ideeën met elkaar delen.
Aan het bezoeken van het Alzheimer Café zijn geen kosten verbonden. 

Locaties

 • Hoorn: het Alzheimer Café vindt elke 3e woensdag van de maand (behalve juli) plaats in De Hoge Hop, Roerdomp 2, 1628 AW  in Hoorn
 • Enkhuizen: het Alzheimer Café vindt elke 4e dinsdag van de maand (behalve juli en december) plaats in Woonzorgcentrum Herfstzon, ingang Kwakerspad, 1601 AS  Enkhuizen
 • Wervershoof/Medemblik/Opmeer: het Alzheimer Café vindt elke 2e maandag van de maand plaats (behalve juni, juli, augustus en december). De locatie is afwisselend in Opmeer of Wervershoof:
  – Wooncomplex De Wilgenhof, restaurant De Oude Dame, De Wilskracht 26, 1693 DR in Wervershoof
  – Wijksteunpunt De Schakel, Pastoor Meriusstraat 4, 1715 VA in Spanbroek 

Ga naar de website voor meer informatie

Fases dementie (klik voor informatie)

niet-pluis-gevoel-bij-dementie
diagnose-bij-dementie
thuiswonen-bij-dementie
wonen-in-een-zorginstelling
laatste-levensfase-bij-dementie
nazorg-na-overlijden-bij-dementie
boeken-en-films-bij-dementie

Hulp in je buurt (klik op een regio)

Kop van Noord-Holland

Hulp in je buurt op de kaart