Pieter Raat

Pieter Raat biedt passende zorg, veilig wonen en een diversiteit van welzijnsactiviteiten aan senioren in Heerhugowaard. Vanuit de gedachte ‘Leef uw eigen leven in uw vertrouwde Heerhugowaardse omgeving’, zet Pieter Raat alles in om voor senioren het verblijf thuis, in onze activiteitencentra of in onze woonzorgcentra zo aangenaam en veilig mogelijk te maken.
Pieter Raat heeft twee woonzorglocaties, De Raatstede, Hugo Waard en het wijkcentrum Arboretum. Daarnaast levert Pieter Raat thuiszorg en thuisondersteuning (huishoudelijke hulp) voor mensen in de thuissituatie.

Hulp bij huishouden

Dolomiet 2, 1703 DX Heerhugowaard
Telefoonnummer: 072-5767276

Een schoon en opgeruimd huis, dát wil iedereen graag. En als het even kan, doet u het helemaal zelf. Maar soms staan lichamelijke klachten dit in de weg. Met huishoudelijke hulp van Pieter Raat heeft u zo een schoon en opgeruimd huis. Dan houdt u energie over om te doen wat écht belangrijk is. Om hulp te ontvangen vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) heeft u een indicatie nodig. Deze indicatie kunt u aanvragen bij uw eigen gemeente. U kunt hiervoor terecht bij het zorgloket van de gemeente Heerhugowaard of u kunt uw aanvraag via de website van de gemeente doen. 

Hulp bij huishouden door Pieter Raat wordt aangeboden in: Heerhugowaard.

Ga naar de website voor meer informatie

Zorg aan huis

Dolomiet 2, 1703 DX Heerhugowaard
Telefoonnummer: 072-5767276

Zorg aan huis Pieter Raat wordt 24 uur per dag geboden. In de nacht wordt zorg aan huis geboden als cliënten ook gebruik maken van alarmering in de wijk. Onze thuiszorgteams zijn deskundig, ervaren en flexibel.
Onze thuiszorg is erop gericht u met op maat geleverde hulp in staat te stellen zelfstandig te blijven wonen in uw vertrouwde Heerhugowaardse omgeving. Alhoewel wij thuiszorg in de praktijk veelal aan senioren verlenen, bestaat er geen leeftijdsgrens.
zorg aan huis wordt afgestemd op uw individuele situatie, wensen en indicatie. Dit gebeurt door onze wijkverpleegkundige die een centrale rol heeft in uw wijk en in uw persoonlijke zorg. In overleg met u coördineert zij de zorg die u nodig heeft. Er zijn veel vormen van ondersteuning mogelijk. Om een indruk te geven, volgen hieronder een aantal voorbeelden:

 • Verpleging en verzorging
 • Personenalarmering
 • Huishoudelijke hulp
 • Intensieve Thuiszorg (WLZ-zorg)
 • Individuele begeleiding

Zorg aan huis door Pieter Raat wordt aangeboden in: Heerhugowaard.

Ga naar de website voor meer informatie

Dagbesteding / activiteiten

Dolomiet 2, 1703 DX Heerhugowaard
Telefoonnummer: 072-5767200

Ouder worden hoeft niet te betekenen dat senioren minder ondernemen dan vroeger. Integendeel. Pieter Raat en Gemeente Heerhugowaard hebben de handen ineen geslagen om het welzijn van deze groep inwoners te bevorderen en ontmoetingen en beweging voor alle senioren mogelijk te maken. Dit houdt in dat de activiteiten, restaurants en locaties van Pieter Raat open zijn gesteld voor álle senioren in Heerhugowaard. De veranderingen houden ook in dat deelnemers aan de activiteiten voortaan geen (Wmo-) indicatie meer nodig hebben van de gemeente. Door mensen te ontmoeten en aan activiteiten deel te nemen, blijft het leven leuk. Bij Pieter Raat kunnen senioren dagelijks terecht voor leuke creatieve, ontspannen, educatieve en bewegingsgerichte activiteiten.

De activiteiten vinden plaats op locaties:

 • De Raatstede: Dolomiet 2, Heerhugowaard
 • Het Arboretum: Tamarixplantsoen 1, Heerhugowaard

Ga naar de website voor meer informatie

Maaltijdenservice (Tafeltje Dekje)

Dolomiet 2, 1703 DX Heerhugowaard
Telefoonnummer: 072-5767200

Heeft u moeite met koken of even geen tijd of energie om uitgebreid te kokkerellen? Maak dan gebruik van Tafeltje Dekje: onze maaltijdenservice aan huis. Gezonde en zeer smakelijke dagverse maaltijden. U heeft de keuze uit negen hoofdmaaltijden en u kunt tegen een kleine meerprijs op bepaalde dagen, een soep of een dessert afnemen. Het is mogelijk om met speciale wensen rekening te houden. Bijvoorbeeld als u een zout- of cholesterolarm dieet volgt. Of als u vegetarische maaltijden wilt gebruiken. De maaltijden worden zeven dagen per week tussen 11.45 – 12.45 uur door vrijwilligers thuis geleverd in speciaal daarvoor ontwikkelde maaltijdcassettes. Deze zorgen ervoor dat de maaltijd altijd op de juiste temperatuur wordt afgeleverd. U bepaalt zelf hoe vaak per week u gebruik wilt maken van de maaltijdenservice.

Tafeltje Dekje door Pieter Raat wordt aangeboden in: Heerhugowaard.

Ga naar de website voor meer informatie

Restaurants

Bij Pieter Raat kunt u heerlijk eten. Ook als u niet bij ons woont, bent u van harte welkom in een van onze restaurants om te genieten van een drankje, een smakelijke maaltijd en andermans gezelschap. De openingstijden zijn als volgt:

 • De Raatstede: van 09.30-18.00 uur (een warme maaltijd wordt geserveerd van 12.30-13.30 uur)
 • Hugo-Waard:  van 08.00 tot 19.00 uur (een warme maaltijd wordt geserveerd van 17.30-18.30 uur)

Ga naar de website voor meer informatie

 

Waardse Senioren in Beweging

Dolomiet 2, 1703 DX Heerhugowaard

Samen blijven we in beweging! Letterlijk en figuurlijk, want het programma ‘Waardse Senioren in Beweging’ staat boordevol leuke en uitdagende activiteiten voor alle Waardse senioren. Variërend van klankschalenmeditaties en creatieve activiteiten tot rondleidingen, lezingen over avontuurlijke reizen op de motor, van yogalessen en fifty fit zwemmen, muziekoptredens tot dans- en theatervoorstellingen… Het gratis WSIB-boekje is verkrijgbaar bij Pieter Raat, Bibliotheek Kennemerwaard, Heerhugowaard Sport NV, Cool kunst en cultuur en MET Welzijn. Voor meer informatie of het kopen van een ticket kunt u terecht op www.wsib.nl. Hiervoor kunt u ook terecht op werkdagen aan de balie van Pieter Raat(De Raatstede, Dolomiet 2 Heerhugowaard).

Waardse senioren in beweging door Pieter Raat wordt aangeboden in: de gemeente Dijk en Waard.

Ga naar de website voor meer informatie

Alarmering

Dolomiet 2, 1703 DX Heerhugowaard
Telefoonnummer: 072-5767276

Mensen geven er vaak de voorkeur aan zolang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen in hun eigen vertrouwde omgeving. Dat kan op een veilige manier dankzij het alarmsysteem. U kunt op ieder moment, zowel overdag als ’s nachts, in noodsituaties de buitenwereld waarschuwen. Wanneer u bijvoorbeeld gevallen bent en de telefoon niet meer kunt bereiken, is één druk op de knop voldoende om hulp van buiten in te roepen. Pieter Raat heeft een samenwerking met de alarmcentrale van Regio Control. Er wordt gebruik gemaakt van een alarmsysteem met daarbij een hals- of polsalarm. Als u alarm maakt komt er een spreek-luisterverbinding met de medewerker van de alarmcentrale tot stand. De alarmcentrale is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar. Door de spreekmogelijkheid kunt u vertellen wat er aan de hand is en krijgt u ook antwoord. Een geruststellend gevoel.

Alarmering door Pieter Raat wordt aangeboden in: Heerhugowaard.

Ga naar de website voor meer informatie

Tijdelijk verblijf

Dolomiet 2, 1703 DX Heerhugowaard
Telefoonnummer: 072-5767276

U kunt onverwacht in een situatie raken waardoor u even niet meer thuis kunt wonen. Of u kunt tijdelijk geen beroep doen op de hulp waar u normaal altijd op rekent. Dan bent u van harte welkom om tijdelijk in woonzorgcentrum De Raatstede te wonen. Per 1 januari 2018 is tijdelijk wonen (Eerste Lijns Verblijf) alleen mogelijk voor cliënten die verzekerd zijn bij VGZ en Zilveren Kruis. Het uitgangspunt is dat u na deze periode weer voldoende hersteld bent om naar uw eigen woning terug te keren. Het tijdelijke wonen is voor een periode van maximaal 6 weken. Heeft u een WLZ-indicatie? Dan kunt u ook in aanmerking komen voor tijdelijk wonen. Wanneer u in aanmerking komt voor tijdelijk wonen:

 • Voor een herstelperiode na ziekenhuisopname of een calamiteit in de thuissituatie;
 • Bij ziekte of vakantie van de verzorgende partner of familielid. Dit kan alleen voor cliënten met een WLZ-indicatie.

Ga naar de website voor meer informatie

Hospicezorg

Dolomiet 2, 1703 DX Heerhugowaard
Telefoonnummer: 072-5767200

We bieden liefdevolle en respectvolle zorg aan hen voor wie het niet mogelijk of wenselijk is om de laatste periode van hun leven thuis te zijn. Met ons team van gespecialiseerde verpleegkundigen, zorg- en welzijnsmedewerkers en geschoolde vrijwilligers zorgen wij voor persoonlijke en professionele zorg en ondersteuning. Zodat u in een warme omgeving waardig afscheid kunt nemen van uw dierbaren en het leven. Naast uitstekende 24 uurs zorg, is er ook aandacht voor de emotionele beleving van onze gast en zijn of haar naasten. We bieden zorg, aandacht, ruimte en ondersteuning in het proces van afscheid nemen. Uiteraard houdt u als onze gast de regie. Dus als u dat wilt, kan ook uw huisarts medische zorg verlenen. Samen doen wij er alles aan om de laatste fase zo mooi mogelijk te maken. 

Ga naar de website voor meer informatie

Het Arboretum

Tamarixplantsoen 1, 1702 JA Heerhugowaard
Telefoonnummer: 072-5767200

Wijkcentrum het Arboretum is een ontmoetingsplek voor iedereen uit Heerhugowaard. Er worden van maandag t/m donderdag activiteiten georganiseerd voor senioren en de meeste activiteiten zijn gratis. Voor sommige activiteiten dient u zich aan te melden, dit is terug te vinden op onze activiteitenprogramma’s die online zijn in te zien en gratis zijn af te halen op bij het Arboretum, Hugo-Waard en De Raatstede. Doet u doordeweeks mee aan activiteiten en bent u opzoek naar een maaltijdvoorziening? Dan wijzen wij u graag op enkele mogelijkheden. Zo kunt u: Een maaltijd bestellen via Tafeltje Dekje (deze wordt warm bij u op locatie afgeleverd in de middag, om direct te consumeren of koud afgeleverd in de middag, om ’s avonds zelf op te warmen). Ook kunt u aanschuiven in de restaurants op locaties Hugo-Waard (Gerard Douplantsoen 72), of De Raatstede (Dolomiet 2), van 12.30 tot 13.30 of vanaf 17.00 tot 18.00 uur..

Ga naar de website voor meer informatie

De Raatstede

Dolomiet 2, 1703 DX Heerhugowaard
Telefoonnummer: 072-5767200

Woonzorgcentrum De Raatstede is in 2001 gebouwd en is een licht en modern huis. U kunt hier wonen met zorg. Ook zijn er appartementen voor cliënten met een psychogeriatrische indicatie (afdeling Meerzorg). Verder zijn er vijf appartementen voor tijdelijk verblijf en is er mogelijkheid tot dagverzorging. Naast ons woonzorgcentrum aan de Dolomiet, zijn 43 aanleunwoningen voor senioren, beheerd door Woonwaard Noord-Kennemerland en 52 appartementen voor senioren aan de Parelhof, beheerd door Woonzorg Nederland. Wij kunnen in de aanleunwoningen thuiszorg bieden. Het woonzorgcentrum is gelegen aan de Dolomiet in het stadshart van Heerhugowaard, nabij het winkelcentrum Middenwaard en heeft een wijkfunctie. Er zijn 96 appartementen waaronder vijf voor kortdurend verblijf en 6 echtparenkamers. De appartementen op de derde en vierde etage zijn met name bestemd voor mensen met dementie, de appartementen op de eerste en tweede etage zijn vooral bestemd voor mensen die zorg nodig hebben vanwege somatische zorgvragen.

Ga naar de website voor meer informatie

Hugo-Waard

Gerard Douplantsoen 72, 1701 JT Heerhugowaard
Telefoonnummer: 072-2020260

Het woonzorgcentrum Hugo-Waard bestaat uit 35 tweekamerappartementen, gezamenlijke huiskamers en een restaurant voor de hele wijk. Ook zijn mensen uit de wijk van harte welkom bij de activiteiten die Pieter Raat organiseert. Op die manier is Hugo-Waard een levendige ontmoetingsplaats. Op deze locatie wordt somatische en psychogeriatrische zorg geboden. In de huiskamers worden cliënten met een psychogeriatrische zorgvraag opgevangen. Daarnaast wordt psychosociale en psychiatrische zorg verleend, in samenwerking met de GGZ Noord-Holland-Noord. Ook bieden wij zorg in de laatste levensfase. Woonwaard verhuurt 22 driekamerappartementen in hetzelfde gebouw (Hugo-Waard) aan senioren die zelfstandig wonen. Zij kunnen gebruikmaken van de (zorg)faciliteiten die Pieter Raat biedt. Wilt u op de wachtlijst voor een driekamerappartement in Hugo-Waard? Hier leest u informatie over de procedure m.b.t. de werving en selectie voor de driekamerappartementen van Woonwaard.

Ga naar de website voor meer informatie

Ons Raathuis

Rembrandt Erf 40-41, 1701 JW Heerhugowaard
Telefoonnummer: 072 – 79 00 000

Ons Raathuis bestaat uit twee zorgvilla’s aan het Rembrandt Erf. In beide zorgvilla’s is plaats voor 22 cliënten met dementie. De gebouwen liggen naast elkaar en worden omgeven door een besloten tuin, zodat de bewoners makkelijk naar buiten kunnen. Op de begane grond zijn meerdere gemeenschappelijke ruimtes, waaronder een keuken/eetkamer, een actieve en een prikkelarme huiskamer en een activiteitenruimte. De ruime zorgstudio’s bevinden zich op de eerste en tweede verdieping. De panden worden tezamen Ons Raathuis genoemd.
In de tweede villa Pieter Raat voor een vooruitstrevende aanpak. Zorgprofessionals gaan hier intensief samenwerken met familieleden, naasten, vrijwilligers en andere zogenoemde informele zorgverleners.
Cliënten hebben hun eigen netwerk van betekenisvolle relaties en activiteiten en Pieter Raat vindt het belangrijk dat die in stand blijft. De rol van de informele zorgverleners wordt groter.
Met de familie en met andere mensen uit het netwerk van de cliënt wordt gekeken wat mensen zouden kunnen of willen doen ter ondersteuning van hun naasten en ons zorgpersoneel.

Ga naar de website voor meer informatie

Fases dementie (klik voor informatie)

niet-pluis-gevoel-bij-dementie
diagnose-bij-dementie
thuiswonen-bij-dementie
wonen-in-een-zorginstelling
laatste-levensfase-bij-dementie
nazorg-na-overlijden-bij-dementie
boeken-en-films-bij-dementie

Hulp in je buurt (klik op een regio)

Kop van Noord-Holland

Hulp in je buurt op de kaart